2022. június 14., kedd

Magyar narancs

"Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk!"

Azonnal ezek az örök érvényű szavak jutottak eszembe, amikor rákérdeztem arra, hogy mi is ez:



Narancs.
Angolai narancs.
Végülis: nem savanyú, bár előszeretettel nyomom a teámba citrom helyett. Kellemesebbé teszi a szintén helyileg előállított és eper ízű - ezt onnan tudom, hogy elolvastam a filteren a feliratot - gyümölcsteát. Ha gyümölcs, akkor zöldség is, ha zöldség is, akkor kaja.
Ejtsünk pár szót a helyben felszolgált fogásokról, melyeket egy catering cég szállít ki reggel, délben, este, ezzel az autóval:



Neeem, nem a puccos fehér, hanem a kicsi sárga a lényeg, én csak úgy hívom, hogy a nagy boldogság kicsi sárga autója.

A reggeli egyszerű, majdhogynem kontinentális.



Persze mindig van omlett, ami érdekes módon minden nap tonhalas. Kértünk valami változatosságot, hát lett zöldséges is, valamint főttojás (így, egyben: megspórolunk egy szóközt:)).
Mellé sült virsli, sült parizer szerű szalámi és mutatóban valami gépsonkára hajazó felvágott. Utóbbiért reggelente komoly harcok folynak, persze csak úgy úriasan, angolosan, visszafogottan.
Mint mondjuk anno Sztálingrádnál: fegyverrel, ásóval, széklábbal.
Aztán egy ideje kerül méz, narancslekvár és vaj is, persze a tej, mangólé, műzli, tea és kávé mellé.
Pár napja tuti terrorista járt itt: becsempészett egy lekvárt. Reggeli révületben narancsnak néztem, esetleg őszibaracknak, hát vastagon kentem a vajas zsömlére.
Kiderült, hogy grépfrút, hogy rohassza rá a az ég a fundamentumot, vagy a konyhaszekrényt arra az elvetemültre, aki ilyen aljasságot bír elkövetni!
Mindehhez az említett zsömle (zsemlye, tudom ám!) jár, ami meglehetősen finom: vékony, roppanós kéreg és tartalmas belső:



(Délben és este ugyanez kerül kosárba, csak szeletelve)
Az elmaradhatatlan gyümölcstál is tartozék, többnyire avokádó, papaya, banán és ananász kerül felhalmozásra.



Reggeli után kávé, mi más?
Vagy csak úgy a gép előtt a híreket olvasva (közben mantrázom: nem baszom fel magam, ma nem baszom fel magam, ma azért sem baszom fel magam, de azért gyakran, egyre gyakrabban csúszik ki a számon egy-egy acsillagát*!):



Vagy ha nem vagyok túl lusta elfoglalt, akkor leballagok az étteremhez, teljesen üres, csak a személyzet tesz-vesz hátul, csöndesen. Az óceán amúgy is hangosabb:





Az ebéd és a vacsora már firnyákosabb.
A felhozatal nem nagy, limitált a tálalóasztal mérete, néhány kisebb kiegészítő mellett csak többnyire 3-4 nagy edény fér el rajta.



Az elsőben mindig rizst találunk, de folyamatosan variálják, fehér és barna rizs, benne hol zöldségek, hol magvak. A következő az esetek 99%-ban babfőzelék.
Szerű valami, mert azért íze is van így, önmagában is, talán nem is főzelék, csak sűrűre sikeredett leves? Finom!
Aztán általában hal, illetve csirke több formában, plusz még megjelenik a csontos karaj, a marhaszelet és marhamáj. Utóbbi egészen lapos, fél centinél is vékonyabb féltenyérnyi szeletekben, hagymával, paprika karikákkal, roston sütve érkezik.



Imádom a resztelt májat, ez ugyan nem az de isteni! Csak azt nem tudom, hogy miként szeletelik olyan vékonyra...

A helyi konyhaművészetből is kapunk izelítőt néha.
Egyikről, mint kiderült, nemzeti eledelként beszél és ír a nemzetközi kulinária. Neve kalulu (ejtsd kálulu), helyileg: Calulu de peixe, vagyis hal kálulu. Gondolom itt a calulu annyit tesz, mint Indiában a curry, amit jól félremagyaráztak anno a britek, de az más tészta, most hagyjuk.
A hal calulu tipikus angolai, valamint São Tomé és Principe-szigeteki étel. Szárított és friss hal mellé kerül paradicsom, fokhagyma, okra, édesburgonya és annak levele , spenót, cukkini és közepes tűzön, pálmaolajjal főzik.
Fúndzs (angolul funge, megtaláltam wikin, hehe) jár hozzá, ami magában ízetlen, és az ország déli részén kukoricalisztből, északon pedig a casava lisztjéből készült "puding", számomra kelő kenyér kinézetű és mint olyan nagyon no-no kategória. Ezzel, és a korábban említett babbal tálalják a calulut.
Rákeresve guglival mindenféle puccos formában látható, gondolom mint a paprikáskrumpli egy michellin csillagos étteremben: köze nincs a jó kis házi cucchoz.
Számomra egyfajta zöldséges halászléként értelmezhető, és egyszer ilyen volt:



Máskor pedig ilyen:



Ez pedig a krumplipüré szerű fúndzs:



Egy dolgot nem említenek az útikönyvek: ebbe mindent belefőznek a halból, fejet, csontot, megamivan.
Az első falattal mindjárt bele is állt egy szép darab szállka a szájpadlásomba, kibányászása után már óvatosabban faltam. Felteszem, hogy a halat csak úgy egyben beleteszik, aztán sejtésem szerint baromisoká főzik, mert csontjaira esik szét és a nagy kavarodásban tuti a szánkba is kerül ezekből.
Szóval: óvatosan enni, szűrni a csontokat, mint planktonokat a bálna!



Hasonló szerezemény a kálderádá (rákeresve caldeirada) névre hallgató, szintén hallal/halból készült egytálétel, amit legegyszerűbben talán úgy tudnék lerni, hogy paradicsomos krumplileves, hallal.



Néha ilyenre sikerül:



Néha olaszosra veszik a témát és akkor milánói szerű ragu kerül az egyik nagy tálba, tészta a másikba. Sajt sajnos nem kerül sehova.
Ilyen napokat jelez még a tonhalas penne is, azt egyfajta csavaros tésztával késztik, hogy felvegye a szószt. Ami ugye nincs...
Ellenben valami más van ott, kilétét jóságos homály fedi:




A spagettit errefelé sok-sok sérgarépával tartják autentikusnak.
Végülis semmi baj vele így sem, nem mozog, tehát ehető:





Néha muszáj összeálltani vegyestálat, mindenből egy kicsit, ha már semmi nem felismerhető az aznapi felhozatalban (azt a gyanús, szivacsos képződményt - úgy 2 óra tájékán - azért kihagytam az életemből):



És ha végképp nem találunk fogyasztásra érdemes dolgot, akkor irány az étterem, ahol kiváló a korábban említett steak, vagy rendelhetünk lobstert, esetleg egy egyszerű nyársat bbq módra megpakolva.
Édesség is akad az étlapon, még nem próbáltam, de ugye ami késik, az a máv:



(Korábbi vendég fotója)

Amire ügyelnünk kell az az, hogy ha csak annyit mondunk a picérlegénynek, hogy kóóók, akkor nagy valósznűséggel nem coke lesz az amit kihoz, hanem helyi serital, dobozban:



És végül, de nem utolsósorban, már bátran vásárolgatunk az útszélen árult magyar narancsból: kicsit sárgább, nem olyan édes mint az igazi, de finom!





Zene!



* akurvaanyátokatazt!

2022. június 6., hétfő

A Dél Keresztje

Vagy egyszerűen "A" Kereszt: Crux.
Mióta megérkeztem ide, azóta szeretném elcsípni a bakancslistás csillagképet (otthon a Cassiopea a kedvencem, könnyű felismerni, naaagy "W" az éjszakai égbolton). Ám eddig vagy felhős volt az ég, vagy szép tiszta csillagos, csak akkor épp mással voltam elfoglalva.
Vagy mindkettő.
Pedig elég annyi, hogy kilépek a bungiból, teszek néhány lépést előre és ott látható az égen az ajtóval szemben, most így este 9 környékén olyan 45° magasságban (balra tőle másik két fényes csillag).



Berajzoltam:



Története:
A Crux fényes csillagait (Acrux, Mimosa, Gacrux, Imai és Ginan). már az ókori görögök is ismerték, akkor Ptolemaiosz a Kentaur csillagkép részének tekintette őket.
A Krisztus előtti negyedik évezredben egészen északon, fel Nagy-Britanniáig teljesen látható volt a csillagkép. A napéjegyenlőség precessziója azonban fokozatosan az európai horizont alá süllyesztette a csillagokat, és végül az északi szélességi körök lakói elfelejtették őket.
400-ra a ma Crux nevű csillagkép csillagai Európa nagy részén soha nem emelkedtek a horizont fölé.
(Dante a 14. században tudhatott a csillagképről, mivel Isteni színjátékában négy fényes csillag csillagképét írja le a déli égbolton. Leírása azonban allegorikus lehet, a konstellációhoz való hasonlóság pedig véletlen egybeesés).

A 15. századi velencei hajós, Alvise Cadamosto valószínűleg a Dél Keresztjét jegyezte fel akkor, amikor 1455-ben kihajózott a Gambia folyóból, és Carro dell'Ostronak ("déli szekér") nevezte el. Cadamosto mellékelt diagramja azonban pontatlan volt.
A történészek általában João Farast tartják az első európainak, aki helyesen ábrázolta a konstellációt. Faras felvázolta és leírta a csillagképet ("As Guardas"-nak nevezte) egy levelében, amelyet Brazília tengerpartjáról küldött 1500. május 1-jén a portugál uralkodónak.
Úgy tűnik, hogy Amerigo Vespucci felfedező nemcsak a Dél Keresztjét, hanem a szomszédos Coalsack-ködöt is megfigyelte második útján, 1501–1502 között (a köd sötét foltként lebeg a Tejúton, a csillagkép bal alsó régiójában).

Egy másik kora-újkori leírás, amely egyértelműen a Cruxot külön csillagképként írja le, Andrea Corsalinak, egy olasz navigátornak tulajdonítható, aki 1515–1517 között Kínába és Kelet-Indiába hajózott egy I. Manuel király által támogatott expedíció során. 1516-ban Corsali levelet küldött az uralkodónak, melyben leírja megfigyeléseit a déli égbolton, és ez tartalmazta a déli égi pólus körüli csillagok meglehetősen nyers térképét, beleértve a Dél Keresztjét és a két Magellán-felhőt, külső tájolásban, mint egy földgömbön.

Emery Molyneux-t és Petrus Planciust is említik, mint az első uranográfusokat (égbolttérképezőket), akik a Crux-t külön konstellációként különböztették meg; ábrázolásaik 1592-ből valók, előbbi éggömbjén, utóbbi pedig nagy falitérképének egyik kis égi térképén ábrázolja. Azonban mindkét szerző megbízhatatlan forrásokra támaszkodhatott csak, és a Keresztet rossz helyzetben ábrázolták.
Először 1598-ban és 1600-ban mutatták be a megfelelő pozícióban Petrus Plancius és Jodocus Hondius éggömbjén. Csillagait először Frederick de Houtman katalogizálta, leválasztva a Centaurusról 1603-ban. A konstellációt később átvette Jakob Bartsch 1624-ben és Augustin Royer 1679-ben (Royerre néha tévesen hivatkoznak úgy, mint a Dél Keresztjének meghatározójára).

Most jön az okoskatörpös rész:
A Cruxot keleten, északon és nyugaton a Centaurus csillagkép határolja (amely három oldalról veszi körül), délen pedig a Musca (Légy).
68 négyzetfoknyi területet és az éjszakai égbolt 0,165%-át fedi le, így a legkisebb a 88 csillagkép közül. A csillagkép hárombetűs rövidítése, amelyet a Nemzetközi Csillagászati Unió 1922-ben fogadott el, „Cru”. Eugène Delporte belga csillagász által 1930-ban meghatározott hivatalos csillagképhatárokat négy szegmensből álló sokszög határozza meg.
Az egyenlítői koordinátarendszerben ezeknek a határoknak a jobb emelkedési koordinátái 11h 56,13m és 12h 57,45 m között, míg a deklinációs koordináták -55,68° és -64,70° között vannak.
Összes csillaga - az év legalább egy részében - az északi 25. szélességi körtől délre válik láthatóvá.

A trópusi régiókban a Crux áprilistól júniusig látható az égen. A Crux pontosan szemben áll a Cassiopeiával (hahaa, véletlenek márpedig nincsenek!) az égi szférán, ezért az utóbbival nem tud egyszerre megjelenni az égen. Fokvárostól, Adelaide-tól és Buenos Airestől délre (a 34. déli szélességi körtől délre), a Crux cirkumpoláris csillagkép, vagyis soha nem bukik a horizont alá.
A Cruxot a csillagászok néha összetévesztik a közeli Hamis kereszttel. A False Cross nagyobb és halványabb, nincs ötödik csillaga, és hiányzik belőle a két kiemelkedő közeli "mutatócsillag". A kettő között található a még nagyobb és halványabb Diamond Cross.

Érdekesség:
A Crux a következő évezredekben közelebb kerül a Déli-sarkhoz, akár 67 fokos déli deklinációval a csillagkép közepén mérve.
14 000 környékén a Dél Keresztje újra látható lesz Európa legtöbb részén és az Egyesült Államok kontinentális területén, majd 18 000 környékén egész Észak-Európában megfigyelhetővé válik, mivel a déli deklináció 30 foknál kisebb lesz.
Feltéve persze, hogy lesz még akkor itt valaki, aki felnéz az éjszakai égre...

A Crux négy vagy öt legfényesebb csillaga különböző módokon heraldikailag szabványosítva jelenik meg Ausztrália, Brazília, Új-Zéland, Pápua Új-Guinea és Szamoa zászlóin.

Megjelennek még az ausztrál Victoria állam, az ausztrál fővárosi terület, az északi terület zászlajain, valamint Chile Magallanes régiójának zászlaján, Londrina (Brazília) zászlaján és számos argentin tartományi zászlón és emblémán (pl. , Tierra del Fuego és Santa Cruz). A Mercosur kereskedelmi övezet zászlaján a négy legfényesebb csillag látható. A Crux a brazil címerben is megjelenik, és 2015 júliusától a brazil útlevelek borítóján is szerepel.
Néhány példa:






Oh, és ha kinézek az ajtón, akkor látom is (oké, vacak telefonos fotó, de akkor is ott van!):






Zene:

2022. június 3., péntek

Boltozás

Beugrottunk Cabindába néhány apróságért, olyasmikért, amelyek itt a bícsen nem elérhetők.
Ide hatoltunk be Mickkel, aki a booze raktárát szerette volna frissíteni, nekem pedig Cadbury elvonási tüneteim voltak már jópár napja, mert a kínaiak saját cuccal láttak el megint, a sok ismeretlen dolog között pedig csak török csokit találtam (brrrrr....).



A csokispult felvidított, az ára nem annyira, de egyszer élünk!
Wrong!
Egyszer halunk meg: mindennap élünk.
Tehét kell az a kis endorfin.



Na most az árakról pár szót. Ugye itt Angolában a kwanza a fizetőeszköz (rövidítve AOA), a matek egyszerű: egy kwanza nagyjából 0.8 HUF és egy dollárért kapunk 424 kwanzát.
Mármint bankban, azonban jobb helyeken ennek dupláját.
Útközben megálltunk tankolni. Mint látható, zsilipelnek a fiúk.



Kivártuk.
1 liter gázolaj 105AOA, vagyis 86 forint. Ez ám a rizsacsökkentés!
Az igaz, hogy amennyi benzinkút mellett elhaladtunk, mindenütt sorok álltak, na de ennyért? Hát hogy a fenébe ne?
Még kollégákba is belefutottunk a városban, valamit nagyon mérhettek. A fotón - bár nem kivehető -, bázisállomás konfigot figyeltem meg, vagyis valahol rover(ek) szaladgált(ak), de ő(ke)t nem láttam a forgatagban.



Az áruházba érve kellemes légkondicionált légkör és nyugalom fogadott minket.
A Cadbury árát összevetve a gázolajéval kiderült, hogy durván 17 liter gázolajat tömök az arcomba, minden táblával.
Megkeresve a tejespultot még elképesztőbb volt az ár.







Jól kivehető, hogy egy üveg 12 éves Glenfiddich áráért 37 liter gázolajat tankolhatunk. (Az ár a polcon 12 üvegre vonatkozik, kis ügyesek!)
Itt tényleg igaz a mondás: vagy iszik, vagy vezet.

A szeletelt QUEIJO sajt 125 grammja 523AOA volt (5 liter dízel), elég kellemes, eltekintve attól, hogy enyhe klór mellékíze van. Elképzelhető, hogy a csomagolás során fertőtlenítik, én pedig ugye különösen érzékeny vagyok mindenféle hypó szerű, klóros dologra.
Azért azt észrevettem, hogy lejárat, vagy gyártási idő sehol nincs feltüntetve a burkolaton, valamint azt, hogy ezt tescós módon tuti itt csomagolták.
A kilónyi szépséges steak 6400-ba került (61 liter), egy másfél literes kóla pedig 6 liter gázolajnak megfelelő kwaziért cserél gazdát, ha nem forintra számoljuk át.
1.2GB net kaparós kártyán 1000AOA, vagyis...

Pénztár.
Itt meglepetés érheti az egyszerű utazót kártyás fizetés esetén, ugyanis a bankban valószínüleg megszólal minden sziréna és villogni kezd egy csomó piros lámpa: valaki pénzt emelne le Afrikában!
És sutty, a kártya ettől a pillanattól kezdve legfeljebb állvakarásra jó.
Nem tudom azt, hogy elég lett volna szólni a banknak indulás előtt arról, hogy hova utazom (utólag olvasom, hogy ez jó ötlet).
Az is lehet, hogy azonnal küldtek értesítőt, amint fizetni próbáltam, de mivel helyi simm lapul a telefonban, az majd csak azután érkezik majd meg, miután nyikkantak a kerekek a Charles De Gaule-on.
Hát így...


Ez pedig egész nap bennem szólt:


2022. május 30., hétfő

Megjegyzés az áldozat témához

Ugye akkor ott tettek-vettek, de nem sikerült megfejteni az áldozat mibenlétét, vagyis a miérteket, a hogyanokról nem is beszélve.
Aki lemaradt volna a dolgokról, itt átnézheti miről is volt nagyba' szó: http://mayree-uh-uh.blogspot.com/2022/05/terepen.html

Tehát a lényeg: szent hely, az előző király temetkezési helye található a területen, ahol dolgozni fogunk (többek között).
Namost oda nem lehet belépni, ezért körbe fogják keríteni a területet úgy, hogy be se tudjon oda nézni avatatlan szem, ehhez kellett a köteg pénz.
A pia... hát... inkább nem mondom mire gondolok, de az a lényeg, hogy beszélni kellett a néhai királlyal, vagyis a szellemével az ügyben, hogy ne üssön belénk valami átok, ha esetleg nem tetszene neki a dolog.
A kis gödör a sírt ábrázolta, és ugye ott ült két ember.
Az egyik jóember az, aki "beszélni" tud a megboldogulttal, a másik pedig a néhai király ételkóstolója. Mert semmit nem ehetett meg úgy, hogy valaki azt előtte nem ízlelte volna meg.
(Vajon mennyi idővel előtte, szólalt meg a kisördög a bal vállamon és hunyorgott, miközben sandán elhúzta a száját.)

Tehát szórtak valamiféle magvakat a "sírba", aztán az előkóstoló ivott egy kortyot szépen mindenből, majd löttyintett a sírba, miközben a "suttogó" kérdéseket tett fel és várta az örök vadászmezőkről (jóvantudomhogynemindián, de tuti ott is vadásznak) a választ. Elég sokáig tartott a dolog, de valószínüleg minden rendben lévőnek találtatott, kezdődhet a mérés, jóváhagyta a Király Úr, ez lett az eredménye a szeánsznak.
Valamint az, hogy az előkóstoló úr - hogy is mondjam - tengerész járással vonult el a színről.
Szerintem nem a 2 üveg tömény, 4 üveg bor, sörök és kólák minden löttyintés előtti kötelező kóstolása, inkább a nap okozhatott mindenféle interferenciákat, elvégre felelőségteljes feladat az övé.
És 27° volt árnyékban.

A lényeg: azon a területen senki nem cseszegethet minket a tevékenységünk során, mert a Király Úr (mármint a néhai) áldását adta a szeizmikára, bármit is jelentsen az.
Hállelujja!

És naplemente (a tegnapi csónak, még mindig ott):



Remark: Tegnap este kígyó mászott be valahogy az egyik srác bungalójába, a nyitva hagyott ablakon. Kicsi kígyó volt, de azért árkózzunk be áccakára, mondták.
(Pár napja az éjjeliőrök találtak egy szép pythont a bungik között a járdán. Az nem volt kicsi...
Mégis, mi legyen itt, pingvin? Na ugye!)



Zene!
Királyos!

Reggeli coviddal

Nem elég a malária, most még ez is!
John szerencsére felépült a szúnyog okozta veszedelemből, de még esténként be kell autóznia a cabindai klínikára, és valamit kap a kézfejébe, vacsoránál ott a tapasz.

Tegnapelőtt hirtelen heten pozitívodtak meg covidügyileg a kínai térfélen, szerencsére nem érintkeztünk velük és ott sem mutattak ki több fertőzöttet, a hirtelen lefuttatott tesztek.
Ennek ellenére a tegnapi reggelinél a tonhalas omlett és papaya mellett megjelent ez a doboz is, mindenki vegyen belőle:



Aki nem tudta tesztelni magát, annak dokink* felnyúlt az orrába (feje fölött a kerítésen egy botsáska):



Mutatom:



Az enyém negatív lett:



(Istennek nem tudok rájönni arra, hogy az a zöld belga izé mi lehetett az asztalomon...)

Hát így...
Egyelőre standby lépett életbe, mert a négy dolgozó dzsungelvágó brigádból kettő érintett...

Azért a naplemente most is szépre sikeredett, köszönjük, természet:

Megj: * A dokit csak úgy hívom, hogy bonsaimengele, mert a vállamig ér, ha mellettem áll.
Miközben én ülök.





Alvás van:

2022. május 28., szombat

OFFTOPIC

Kihozódott:



Elvágódott:



Sütődött (forró kőlap a kellék):



A másik fél:



Sózódott (serceg a vaj):



Ellenőrződött:



A másik fél:



Hangosfilm:



Közel a vég:



Utolsó falat:



Búcsúzó: