2011. január 7., péntek

Ma

Hát igen... összevetve a MALEV tápot a Jordan légitársaság reggelijével eléggé észrevehető volt a különbség. A MALEV adott egy gyereköklömnyi szendvicset, hidegen (na jó, választhattunk hogy sajtosat vagy sonkásat), hozzá kérhettünk ásványvizet, kávét, teát. Mindezt 2500km-re vagyis az ammani útjára ajánlotta, hát köszönjük szépen :) A másik gépen a reggeli állt: először is forró vizes kendős kéztörölgetésből, aztán érkezett a gombás omlett pirított gombával, sült paradicsommal és két rántott csibefasírttal, zsemle, gyümölcssaláta, sajt, kroászon, vaj, dzsem, narancslé és egy kis üveg ásványvíz. Persze a bors, só sem hiányzott, no és a frissítő kendő, fogvájó is ott lapult :)
Irakra fátyolfelhő borult, így a menüből először valami vígjátékot választottam, de végül az Expandables lett a nyerő. A végenagylövöldözést már csak hallottam, mert fel kellett húzni az ablakok sötétítőit és a szikrázó fényben a képernyőn semmi sem látszott. Ereszkedtünk. Sivatag. Lapos semmi. Olajfinomító füstje, város kockaházakkal, amolyan romos Cityville, madártávlatból. Lassan közeledett a föld, már látszottak az erózió nyomai a kietlen tájon, a reptér előtti kerítés töltésének tövében kilőtt tankok, páncélozott járművek sora. Nem tudom hogy ez a háború során a védelmet szolgáló vonal volt, vagy később húzták ide a roncsokat mintegy mementóként.
Döccenő a betonon és lassan gurultunk a fogadó épület felé. Az ablakon túl két majdnemfeketekatonazöld black hawk gurult méltóságteljesen, vagy inkább settenkedett. Bár azt nem lehet méltóságteljesen :) Egyelőre más jelét nem láttam a volt háborúnak, hacsak a három lövés nyomát nem veszem annak a busz hátsó üvegén.
3 órás sorbanállás a vízumért, majd a srácok felkapták a bőröndöm és irány a bazinagy páncélozott Ford. Az ajtajában tuti hogy egy normál Zsiguli anyagát pakolták, mert döcögősen nyílt, bele kellett kapaszkodni. Bob mutatta a páncélüveget, miközben azt is elmagyarázta hogyan vegyem föl a golyóálló mellényt. Rövid eligazítás, felcsatolta a Glockot, ő is belebújt a páncélmellénybe és rá vett egy vékony dzsekit, aztán én a hátsó ülésre, ő az elsőre. Maga mellé készítette az AR-4-est, a felrögzített tartalék tárban ott lapultak a lőszerek, balra a sofőr terepszínű ruhában, szintén golyóálló mellényben, mellette egy behajtható válltámaszú AK-47 pihent.
Elöl egy kocsi nyomult és felmérte az utat veszélyügyileg, aztán jöttünk mi, és mögöttünk egy harmadik páncélozott Ford gurult arra az esetre készülve, ha a miénknek eldurrantanák a seggét. Vagy csak lerobbana, na. Ekkora fölhajtás szerény személyem miatt, nohát :)

A városi úton majdnem minden 500 méteren ellenőrző pontok, őrtornyok, vagy várakozó géppuskás Hummerek álltak.
pilgrimek

Basrában ma a szent ünnep második napja fogadott minket, mindenhol hatalmas fekete és zöld és piros és sárga zászlók lengtek, emberek vonultak zászlókkal és a mecsetektől kezdve a kis házakig mindent feldíszítettek. Tömeg mindenütt, a járdákon és az utakon. 500-700km-t gyalogolnak hogy Karbalába érjenek, ami a síiták zarándokhelye, mártírjuk okán. Az út mentén sátrak, ahol ingyen étel és ital várja a zarándoklókat, valamint ott tölthetik a pihenőjüket is. A sátrak versengenek azért hogy náluk álljon meg a vándor, néha az autónkat is odaintették.
Persze mi nyomultunk a forgalomban "hazafelé", az ellenőrző pontoknál elsőbbségünk volt, vagyis használhattuk a kerülőutat. Így aztán kb. fél óra autózás után megálltunk egy hatalmas acélajtó előtt, ami rádiójelre lassan félrecsúszott hogy begördüljünk a fedett garázsba, ahol már legalább 10 hasonló Ford parkolt. Az F-350-es egy igazi vadállatbatár :)

Találkozó a fiúkkal, kiderült hogy Dave ugyanakkor dolgozott Egyiptomban amikor én, csak másik csoportnál. Őt fogom váltani, így belemerültünk a laptopon található cuccokba, majd megterveztük a holnapot és lementünk az ebédlőbe hogy meglessük mit alkotott ma a filippínó szakács.

Most pedig... halkan zúg a légkondi... szerelem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hm? :)