2014. március 18., kedd

Back to the future

Van énnekem egy kedves barátom, még Marokkóban ismerkedtünk meg.
Ültünk Akhfenir egyik kis kávézójának teraszán, méregerős helyi feketét kortyolgatva, gyenge szellő tette kellemessé a gyönyörű napsugaras tavaszt. Pár száz méterre az Atlanti-óceán sustorgott, ezen felül talán negyedóránként elgurult egy-egy autó a poros úton, szóval csend és nyugalom vett körül minket, igazi kávésmerengős időszak...
És akkor a helyi könyvelőnk megjegyezte, hogy a barátja, a sofőrje - Hanin - tud magyarul. Az unszolásra elmosolyodott a srác, majd kissé törve, de tisztán és érthetően azt mondta:
- Reszeges zullott naplopó.
Majdnem kiköptem a kávém :)

Mint kiderült, magyarokkal dolgozott együtt valami filmforgatáson, és a díszletépítő hazánkfiaik kioktatták a legfontosabb dolgokból. Aztán az is kiderült hogy ő csak passzióból sofőrködik, hiszen nyugodtan ücsöröghetne otthon az úszómedencés villájában hideg sört kortyolgatva, mivel a mozinál (helyesebben a filmiparnak) dolgozik nem kevés pénzért, mint különleges effektekért felelős szupervigyor.
Az ugye (nem) köztudott, hogy Marokkóban található vagy 4-5 nagy stúdió, vagy mi az ördög a neve annak a helynek, ahol a filmek csinálódnak és eléggé pezsgő az élet.
Rengeteg filmhez gyártott kelléket a saját workshopjában, pálduál a Múmia egyik részéhez helikopter rotorból készített jókora "ventillátort", ami a homokot fújta mintegy viharként, vagy az Asterix katapultját is ő hozta össze, hopp, ezt lekaptam amikor ott jártunk Ouarzazate-ben:



Mostanában pedig ilyen dolgok folynak arrafelé:







Mesélt csuda történeteket, pl. az egyik James Bond((?) film forgatásakor sehogy nem akart sikerülni az a jelenet, amikor egy piactéren landol valami repülő. Persze a leszálló gépet grafikusok rajzolták oda, a szereplőknek (statisztáknak) csupán annyit kellett volna tenni, hogy adott jelre felnéznek az égre (érkezik a repülő ugye), majd veszett menekülésbe kezdenek. No ez a menekülés csak nem akart igazi menekülés lenni a rendező szerint. Már két napja próbálkoztak ezzel a rövid jelenettel de nem és nem. A népek nevetgéltek, futottak, de csak úgy lazán, órabérben...
A következő nap reggelén odatolatott egy bazinagy fekete kamion a felépített piactér bejáratához, aztán csak állt ott, némán. A népek elhelyezkedtek, tette mindenki a dolgát, pezsgett az élet a piactéren. Action! és elindult a kamera, megjött a jel, hogy namostakkor felnézni az égre, ezzel egyidőben kinyílt a kamion hátsó ajtaja és kisétált belőle egy oroszlán.
Aki esetleg nem tudná elképzelni azt, hogy milyen menekülés kezdődött, hát... az -javaslom- nézze meg a filmet, a jelenet pedig negyedóra alatt kész lett.

Dolgozott már Spielberggel, Cameronnal, Ridley Scott-tal, a karóráját DiCapriótól kapta, most pedig épp Clint Eastwoodal kocsikázik, mint tegnapi leveléből kiderül.
Hanin sosem tanult angolul, ennek ellenére tökéletesen beszél, viszont az írása az hogyismondjam... kódfejtésre szorul:

im ok i miss you so match sen may best wiches to the all family
i m in rabate wed cline estowod we hafe 2monte schouting ade we travette to tanja wed spithdre mane films we have 4monte


A lényeg: Rabatból indultak Clint Eastwoodal 2 hónapos (forgatási) helyszín keresésre (scouting, esetleg maga a forgatás, ha shooting) majd Tangierbe (helyi nevén Tanja) utaztak, ahol a Pókember film forgatódik majd 4 hónapon át.

Hát így...:)


Zene!