2024. augusztus 4., vasárnap

Navigare necesse est...

... mondta Gnaeus Pompeius Magnus, mi pedig azt mondjuk: Navigatio necesse est.

Vagyis:
- Jobbra, jobbra, egyenes, balra, vigyázz, gyalogos, következőnél kétszer jobbra, sebesség, balra...
Csak így lehet, legalábbis itt, Prága belvárosában. Vájtszeműek felfedezhetnek jópár ismert helyet, kettőt megjelöltem.
Az 1-es a Károly-híd, a 2-es az Óváros tér.
Többek között ezen a környéken jártuk be az utcákat, miközben a kocsi tetején kapaszkodó szkennerek letapogattak mindent, hozzájuk csapva a felettük ágaskodó kamerák rögzítette fotókat. Persze minket igazán a fák érdekeltek, illetve felmértük azokat a helyeket, ahova fákat lehetne majd telepíteni.
Ehhez a legmodernebb, komplex technológiát használjuk, melynek részei a két lézerszkenner fej, a nagyfelbontású kamerák (6 darab), a GPS vevő, valamint az adatokat fogadó, tároló központi egység.
Mindezek egy villanyautóba vannak beszuszakolva, illetve egy részük annak tetőcsomagtartóján helyezkedik el mérés közben, így aztán nem csak a jobbra-balrákra kell ügyelni, hanem a fentmiazördög található dolgokra is, úgymint pl. vezetékek, faágak, vízköpők, erkélyek, alagutak és kisangyalok.
Itt pl. csak 1 centin múlt az, hogy ne férjünk át, emiatt azonban barominagyot kellett kerülnünk.
Egyirányú utcában.
Visszafelé ugye...


Hogy képben legyünk kissé, lássuk egy átlagos napunkat

Reggeli a szállodában, avagy kleines Frühstück, hogy cseh (vagy ez német?) tudásom csillogtassam. Csak kis gyümi, apetájzer, main curse és desszert/kávé:


Jöhet az autó és felszerelés ellenőrzése, szigorúan cseklisztről (írd: check list), akkor nem felejtődhet ki semmi!
Villanyautó, halk, csendes, húz mint az állat, de nem fingja tele a levegőt, a motortérben csak egy pók lakik:


Indulunk a töltőhelyre, reggeliznie kell a jószágnak is. Ilyenkor még lájtos a forgalom ezen a részen, de a várost átszelő 6 sávos befelé jövő része már csak araszol.


Amíg töltődik a kocsi, felszereljük a felszerelni valót.
Aztán énekeljük:
Mögöttünk dél, irány észak,
Itt mennek a tengerészak!


Zene!

Ja, még nem!
Munka van!
Persze a zene sem kizárt, de most ideje van annak a fent már jelzett dolognak:
- Jobbra, jobbra, egyenes, balra, vigyázz, gyalogos, nem üssük el, következőnél kétszer jobbra, sebesség, mérünk, balra, nabasszameg, útlezárás, megtudunk itt fordulni, kiadta, innen taxi...

Követjük a felmérendő poligonokat, tanulom a trükköket Illéstől, aki nagy tapasztalattal rendelkezik, bejárta Nyugat-Európa országait, sőt Szingapúrban és Ausztráliában is okította a népeket.
Aztán néha megállunk pár percre, lezárni a mérést és újabb projectet kezdeni, mert az ördög nem alszik itt sem, egy-egy váratlanul felbukkanó hiba akár el is meszelheti az addig beszkennelt terület adatait, jobb a békesség.
Gyors ebéd egy mekiben, majd újra:
- Mérünk, egyenes, hosszan, Doors jó lesz?, mehet, ITT jobbos, aztán bal, bal, jobb, hoppá, behajtani tilos, villamossín, látod a villamost? tiszta, u turn, egyenes, taxi, innen mérünk, sebesség, Omega, Gyöngyhajú lány...

Aztán elérjük a napszög határt, amitől kezdve már nem igazán lesznek jók a fotók, keresünk egy jó helyet a záráshoz (rekettyés, enyhén lejtő kavicsos ösvénnyel, kis patak...) és irány a hotel.
Melynek saját söre is megtalálható a lobbyban ágaskodó apparátban (majdhogynem sörözői áron):



Na most: zene!