2021. július 4., vasárnap

Vibrátor

Lássuk miként dolgoznak.

Zenére :)



Az alábbi videón - Afganisztánban készült - a vibró épp befejezi az egyik a pontot, továbbgurul a következő pozícióba, majd leengedi a "talpat", vagyis egy súlyos fém lapot, amely átadja a rezgést a talajnak.
A rezgést egy bonyolult elektrohidraulikus rendszer kelti, a talp fölötti nagy fehér kocka az. 4Hz-től egészen 180Hz-ig képes felfuttatni a rezgés frekvenciáját, időben pedig akár több percig is elnyújthatja.
A talpra ránehezedik az egész gép súlya (kb. 30 tonna ez a típus), úgy, hogy gyakorlatilag megemeli magát, a videón a ferde talaj miatt megemelkedik a vibró hátsó része (egyébként eléggé kiegyensúlyozott, vízszintes talajon nem követ el ilyen fegyelmezetlenséget).
Amint lefut a rezgés (népszerűbb nevén sweep), felemeli a liftoszlop a talpat és a következő pozícióba gurul minden vibrátor.
Még megjegyzendő, hogy a konfigurációtól függő csoport (jelen esetben 4 gép) pontosan azonos frekvencián és teljesen azonos sebességgel futtatja fel a rezgést a meghatározott kezdő frekvenciáról a szintén meghatározott értékre, így az egyes vibrátorok által a talajba "pumpált" energia összeadódik, ezeket a rezgéseket (pontosabban visszaverődéseit a mélyebb rétegekből) veszik aztán a geofonok, jelen esetben a kis sárga vackok az utak mentén:



Néhány vibrátor, sivatagitól országúti verzióig, a sarkkör környékét sem kihagyva (sőt, néhány - hogy is mondjam - nem rendeltetésszerű helyzetben is látható) :