2009. május 3., vasárnap

Tadaam!

Reggel kirontottunk, mint Zrínyi a törökre, hogy teszteljük a srácok vezetési tudását a meredek sziklás terepen. Hármasával jöttek-mentek a bulldózer nyomokon, közben készült a tea algériai módra. Volt rá idő, hát megvitattuk azt, hogy mi a különbség a tunéziai, szíriai, egyiptomi, pakisztáni szokások között, fotózgattam, aztán napoztam 11-ig amikor indultunk vissza a táborba.
Ilyen itt egy mozgalmas nap


A fotón Begui épp nekilát a szertartásnak, segédje és megfigyelője tőle jobbra



A teáról pár szó: egy nagyobb ilyen alumínium kiöntőben (teafőző?) melegítik a vizet, egy hasonló, csak jóval kisebb másikban pedig a sürítmény készül: kínai zöldteával megtömik, majd a légréseket kitöltik vízzel.
Miután felforrt, ez a méregerős iszap lesz az alap, ezt összekeverik a nagy pikliben közben szintén felforrt vízzel és cukorral egy harmadik kiöntőben (itt az egyik volt a piros, a másik a kék). Közben újra vizet adnak a kis edényben ázó teához, újra forr és újabb keverés, vízzel. Ez a kettes.
A hármas is így készül, azt már gyerekek is fogyaszthatják.

Az első keverés tehát az egyes, ezt kis poharakban osztják szét, kb. három kis kortynyi egy adag.
Namost, az első óvatlan kortyintásnál azt érzed, hogy egy baszottnagy légkalapács a fejedre üt, hasba rúgnak és ráharapsz egy kurvafanyar és keserű moszatra, ami azonnal szétrobban a szádban. Ezt úgy egy pillanat alatt kell elképzelni, közben vigyorogsz és nyelsz.
A cukrot egyáltalán nem lehet érezni, nem is tudom minek pazarolják.
Lesem a fickók képét, úgy kortyolgatják, mint nálunk otthon a lizoformpipik a Gundellben a forró csokit, csodálatos...

Tehát vigyorogsz és készülsz a következő kortyra, mert kevés a pohár és hül a szötymő.
Most már tudod mi vár rád, de a légkalapács, rúgás, megszokhatatlankeserűíz mellé bejön egy sunyi vesénvágás is, tartod magad, mosolyogsz, nem hajolsz kétrét, mint azt minden izmod, pórusod, porcikád, idegszálad whatevör szeretné.
És még mindig van abban a kurva gyűszűnyi pohárban.
Ezt legjobb hátrahajtott fejjel hirtelen bedobni, jön a kalapács, rúgás, görnyesztő fanyar íz, vesénvágás és most már nem tudod visszatartani, egyszerűen nem lehet, hát összerázkódsz mintha megborzonganál, gondolom így védekezik a szervezet a megfoghatatlan szörnyelem ellen, vigyorogsz, visszaadod a poharat a vidáman csevegőknek, kedvesen elhárítod a következő poharat, próbálsz mély levegőt venni annélkül, hogy görcsbe rándulnál és kész, túl vagy rajta, megúsztad...

Lehet hogy borzalmasnak tűnik a dolog, de ezek a népek a sivatagban élnek és tudják mit, hogyan és miért, ha másnap is fel akarnak ébredni. Egy ilyen löket után órákon át nem leszel szomjas... a magyarázatot nem tudom, de tény, és az bőven elég...


Zene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hm? :)