2013. augusztus 28., szerda

Idegenlégió (sos)

"Öreg bakák tudni vélik, hogy valahol a sivatag legmélyén igenis létezik a Sárga Garnizon! Csodálatos város a sivatagban, szökött légionisták alapították, királyuk egy őrült amerikai milliomos, aki állandóan fejleszti ezt a titkos várost. Van ott minden: pálinka, rádió, gyönyörű fiatal nők, villanyvilágítás és bagó dosztig, csak nehéz eljutni oda. A legtöbb légionista nevet rajta, tudja, hogy mese. Ugyan miféle élet fakadhatna a sivatagból?" (P.Howard, alias... :))


A hely neve Shangal, kis poros erődítmény a szaharában, körülötte az elszórt pálmafák alatt pár agyagviskóban 8-10 arab család éldegél. Hogy miből, az kérdéses, mert a pálmafákon kívül itt semmi nem marad meg. Köröskörül barnássárga homokhegyeket borzol a könnyű esti szél ameddig a szem ellát, sőt felteszem azon túl is.(1) A csapat nemrég érkezett egy kimerítő menetgyakorlatról, porosan, fáradtan ücsörögnek a fal tövében, várnak amíg a tizedes leadja a jelentést a kapitánynak.(2)
A nap rég mélyvörösre festette a nyugati égboltot, mire mindenki lepakolhat a szálláson. Fürdés, majd tiszta egyenruhába bújva felsorakoznak a konyha előtt. Megkapják a szűken mért fejadagot és a csajkákkal elvonulnak a kint felállított asztalokhoz.(3)
Csend. Aztán előkerülnek a vízipipák, az édesített dohány, és halkan beszélgetnek a fiúk az erőd belső udvarán.(4)
Vannak témák amit kerülnek, még óvatosan körbejárni sem illik, ilyen a család, vagy az hogy miként kerültek ide. (5) Lassan elül a könnyű szél is, a csillagok ragyognak már csak, és amikor felemelkedik a hold hogy fényt gyújtson a homokdűnék fölött, alvó katonákra néz le, miközben hangtalanul elvonul felettük. Csak az őrök kísérik útját, fel-felpillantva a hosszú strázsán. Az erőd négy sarkán posztolnak és rendületlenül figyelik a közeli dűnéket, láthatatlan veszély lengi körül a helyet, érzik ezt mindannyian, figyelmük nem lankad, kezük a fegyveren...(6)



(1) A hely neve tényleg ez, majdnem Szentgálnak ejtik, de mégsem. Az is igaz hogy sivatagban van, de ez nem homok, hanem agyag/kő sivatag. Ja, és nem erődítmény hanem egy poros, csendes kis falu a semmi közepén, ha bekopipészteli valaki ezt a gugliörszbe akkor láthatja is felülről: 35° 17' 17"N 045° 10'47"E
Arról tényleg nincs fogalmam hogy miből élnek itt... semmi nem terem meg a kopár dombokon, csak valami rövidszárú, csenevész búza.
(2) Gyakorlatilag a terepen dolgoztak a fiúk, geofonokat telepítettek vagy szedtek föl, kábeleket fektettek, vagy vibrátorokat vezettek. Azért porosak ám! És a napijelentést is le kell adni :)
(3) Na jó, felsorakozik, de a vacsora (és az ebéd, meg a reggeli is) büfé (oppárdon: svédasztal) jellegű, mindenki azt szed és annyit amennyit akar :)
(4) Bérelt kétszintes villa, magas betonfallal körülvéve. Iroda, konyha, étkező és háló is egyben, amolyan előretolt erődnek is elmegy.
(5) Francokat kerülik ezt a témát, de az olyan macsós lenne :)
(6) Na jó, van aki ilyenkor szkájpol mert jobb a vétel a mobil neten, az is nagy szó ezen az isten háta mögötti helyen. Őr pedig tényleg akad :)



De ha már eddig eljutottál... no akkor egy valódi erőd, hogy mégis ne csak elképzeljük, de lássuk is milyen volt egy igazi, egy légiós, egy sivatagi... Sif Fatima a hely neve, Algériában (hol másutt?) található. A koordinátái... á, minek az? :)

Először is a homok... a sivatag ugye abból áll:


Aztán az utak ilyesmi formák a sivatagban, vezetni rajtuk még csak-csak, de gyalogolni... pokoli:



Így néz ki a kis templom szerűség, inkább mecset ahova kijártak -gondolom- a helyi katonák imádkozni. Persze az is lehet hogy kocsma volt, pálinkát mértek itt meg bagót, és hajnal felé asztalon táncolt Fatima a kigombolt zubbonyú katonákkal....
A távolban látszik az erőd, azonban volt itt valami más is, valami fontos: balra a völgy leglaposabb részén egy ásott vízkút bújt meg, mára már kiszáradt persze:



Az erőd belső udvara, a fal egyben a lakó - és egyéb helyiségeket is magába foglalta, praktikusság szem előtt:



Lépcső a fal tetejére... hányszor felfuthatott itt az őrség... (no és kb. ugyanannyiszor le is :)):



Lőrés... az első fotón látható mecsetre -vagy kocsmára- és a sivatagra látott innen a légiós...:



Egy másik ablak... másik kilátás...:



És a mérete a helynek, a kocsikhoz képest jól látszik... képzeljünk el 200 arab sivatagi harcost körbe...:





Hát így...