2021. június 27., vasárnap

69

Reggeli.
Vasárnap van, az Írás azt mondja, hogy az Úr napját megüljed, ami számomra egyet jelent a vajas kalács, méz és kakaó szentháromsággal. Szerencsére a Tisza Sport hotel etetőhelyén fellelhető minden ehhez szükséges matéria (megsúgom: néha bundáskenyér is - de ez éjdzsentes titok!):



Munka.
A csapat bőven beért már a városba, folyamatos a geofonpontok kitűzése a geodézia által, sőt már a telepítés is elérte Szegedet, nyugatról kelet felé tart a dolog. Ilyesmiket helyeznek a talajra a lelkes terítőknek nevezett terítők:



A szeizmikus jeleket (ezeket keltik ugye a vibrátorok) érzékelő kütyük, népszerűbb nevükön geofonok - már Mózes is így említette őket a végülis hegyen felejtett harmadik kőtáblán - ott csücsülnek parkokban, járdák mentén, virágágyásokban, töltéseken, Tisza-parton mindenütt, 25 méterre egymástól sok-sok kilométeren át és figyelve 24 órán át minden kis zajra, fáradhatatlanul.
Telepítés előtt egy ilyen kis mütyür:



Telepítés után a nagy sárga kuka mellett a kis sárga okos:



Néha együtt látható a régebbi és az újabb technika:



Ötven fornitos kérdés: ki veszi észre a geofont a fotón?



Ezek az imént említett geofonok vezeték nélküli eszközök, mindegyik egy kis okostojás (kocka), saját GPS-szel, akksival, adatrögzítővel, feldolgozó egységgel. Elvannak magukban elég hosszú ideig, legfeljebb bluetooth-on keresztül lehet őket megszólítani, ha nem a letöltő racken csücsülnek épp.
Van aztán a nagypapa, a régi, a hagyományos geofon, amely kábelre csatlakozik, hogy aztán az érzékelt jeleket azon keresztül beküldje a műszerkocsiba:



Ő nem olyan okos mint a kis sárgák, neki szüksége van ilyen doboznak nevezett dobozra, hogy ezen az okostojáson keresztül kommunikáljon:



Ennyit ma a nőkről...
Ja igen, a 69. Az irodámtól épp 69 lépés (de jók is ezek a hülye appok a telefonon) az oázis, vagyis egy másik iroda, ahol a pöpec kávé készítő okosság trónol :)


Zene!

De előtte... ha valakit mélyebben érdekel a dolog, vagyis a mit és miértek, az olvasgasson klikkelés után itt: KLIKK

Na most zene!