2013. május 29., szerda

Szilánkok

Elhagytuk a hegyeket, úton vagyunk a reptér felé. Jobbra-balra lapos lankák, zöld búzamezők ameddig a szem ellát. Erbil még jó órányira tőlünk, hatalmas a forgalom a poros és egyenetlen főúton. Mindenféle személyautó, teherautó, kamion, busz próbál előrejutni, persze előzni nem nagyon lehet mert szemből is ugyanakkora a tömeg. Néha útkereszteződések közelében fekvőrendőr, csak lépésben lehet átdöccenni rajtuk, a teherautók előzésére itt van néha lehetőség. Ezt használná ki egy fehér toyota, mögülünk vágódik ki balra, rárajtol a döccenőre de szemből feltűnik egy böhömnagy kamion. Visszasorolni nincs hely, szemben ott közeleg a nagy vastömeg, nincs mit tenni, emberünk lerántja balra a kormány, bele a lapos kavicsos árokba és hatalmas porfelhőt kavarva elviharzik. Ügyes, nézünk össze, majd egyöntetően besoroljuk a négylábúak kérődző fajtái közé.
Lassan gurulunk tovább a sorban, és pár száz méterrel odébb ékes példáját láthatjuk az örök törvénynek, miszerint az akciót mindig követi a reakció. A bal útszélen áll a mi fehér toyotánk, jobb ajtaja nyitva és - a színe alapján - a reggeli tejet pakolja ki épp a mélyen kihajló asszonyság, sugár formában.

Erbilben isteni hamburgert rittyent a ház asszonya, és irány a reptér.
Repülés... hosszabb utakon mindig van gyerek. Nagyon kicsi, kicsi, kicsit nagyobb. Közös jellemzőjük hogy legalább egy mindig végigordítja az utat. Gondolom az orruk épp eldugult, és anyuka nem tudja hogy szegénynek majd szétmegy a feje, azért a rossz hangulat. Most mögöttem egy másfél-két éves forma kislány ül, az ablaknál. Játszik a rolóval. Felszállás, jön a sztyuvi, mndenki húzza föl a rolót (ennek nem tudom mi az oka, de le/felszálláskor ez a heppjük egy ideje, viszont a telefon meg mehet repülő módban).
Ahogy elmegy a kiscsaj lehúzza, azaz csak lehúzná mert félúton jár amikor a mama isteneset csap a kezére. Bömbölés. Erre még rázza is, hogy hallgasson. Na most tudnám szappanos lábbal jól picsánrúgni, de úgy hogy csattanjon! Te ütötted meg bakker, most meg azt várod hogy hallgasson?! Embernevelés... no comment.
Később pedig az én hajammal játszott :)))

Plitvice
Hajj azok a vízesések, meg az a slivovica, meg azok a sziklák, erdők, tavirózsák. Meg az a slivovica, hajj! Ezt mindenkinek látnia kell:

Szót se róla többet, hanem az a slivovica... :)

Most pedig itt ülök megint a bécsi reptéren, kevesebb mint egy óra múlva indul a gép Erbilbe. Repülés... mi is kell hozzá? Lássuk csak:


Itt van minden ami látszik: szárny, hajtómű. És ami nem látszik: sebesség, levegő. Persze szárny nélkül is lehet, sőt levegő nélkül is, hiszen pl. a disznó is egész jól repül, ha megfelelően felgyorsítjuk. Emellett repül a gumicsizma, húsleves (a tányér is), ceruza, papírlap, vasgolyó. Csak ugye nem mindegy hogyan :)
Upsz, nekem meg szaladnom kell, mert átrakták 19 kapuval odébb az indulást, szóval: futás lesz :)