2010. július 24., szombat

Na

Az aknaveszélyről tartott előadás után kirontottunk a terepre. A környéken úgy tűnik minden veszélyes, 9 millió aknát raktak le a '61-es és '74-es kurd felkelések, valamint az iraki-iráni háború folyamán. Szinte mindenhol található belőlük, így nem tanácsos elkódorogni az utakról. Minden évben meghalnak néhányan, idén 14-nél tart a statisztika.
A több mint 1200 méter magas, elszórt fákkal pöttyözött két hegylánc között kanyargó keskeny műúton elindultunk kelet felé.
Itt még indulásra várva



A lassú haladás, az egyhangú motor búgás és a tegnap esti élmények miatt mikroalvásos álmok és képek és álmodozások közepett felvillant egy kedves mosoly, a tegnapi 200km-es út során látott szent kő, amelyet zászlókkal és kis kőrakásokkal díszítettek, no és a Sulaymania belvárosában kiégett hotel.



Az első emeleti hall ablakait végig kiverték a tűzoltók, de a többi emeleten csak azok tátongtak sötéten amelyeket a felébredt vendégek törtek ki hogy az utcára vessék magukat a lángok elől.

The five-storey Soma Hotel did not have fire escapes, authorities said. At least 30 people were killed in the incident. Almost half of those killed were foreigners.
A Dubai-based company, Terraseis, which conducts geological surveys for the oil industry, told Gulf News that 8 of its employees were killed in the fire.
A Terraseis spokesman told Gulf News on Saturday that the victims were from South Africa, Australia, Canada, Venezuela Bolivia, Ecuador, Indonesia and the United Kingdom.
"It is a terrible tragedy," the spokesman said. "We are now going to care for the families of the victims, this is our top priority."
Terraseis was working on a project in Kurdistan as a subcontractor of a Dutch oil exploration company, he added. The project has been suspended until further notice.


(A több mint 28 halottból 8 kolléga volt, még nem készült el a tábor és a cég ide szállásolta el a csoportot. Én egy héttel lekéstem ezt...)

Jó egy órás útunk során átkeltünk a déli hágón és a túloldal lankáin megbúvó pár vályogház mellett leparkoltunk a kis mecset árnyékában. Itt várt ránk az aknakutató csapat és az ebéd. Sofőrünk hagyományos öltözetben és ünnepélyesen terítette le a kendőt, melyre helyi lapos és rétestészta vékonyságú, de puhán hajló kenyeret rakott, majd szelni kezdte a paradicsomot és a korábban meghámozott uborkát, ami olyan guszta volt hogy nem bírtam ellenállni a kínálásának és igen: isteni keveréket alkotott a röhögőtehenes sajtommal. Közben elkészült a tea is, egy csészével kötelező volt elfogadni de nem bántam, tudtam hogy jól jön a melegben.
Már befejeztük az ebédet, amikor ima hangja csendült fel a mecsetből és így elhagytuk az árnyékos udvart, hamarosan csatlakozott mindenki és elindultunk az első bejárandó vonal felé.

Az aknakutatók tették a dolgukat, mi mutattuk nekik az irányt a garminokkal, és bár a táj kietlen volt és a naptól sárgára perzselt fű között mindenhol repedések jelezték a barna keményre égett talajon azt, hogy itt bizony kevés a víz, mégis belefutottunk egy forrásba, amely az egyik meredek domboldalból fakadt.
Alatta szorgos kezek kis medencét alakítottak ki amelyet megtöltött a csordogáló víz, és a domb tövében virágok nyíltak.

Mert szép


Mentünk. Az embernek először az ajkai kezdik érezni a szomjúságot, nem érdemes megnyalni, aztán már köpni is nehéz, majd jönnek az izomfájdalmak. 41 fokot mutatott a kocsi hőmérő (persze árnyékban) amikor elindultunk, így a hátizsákokban hamar felforrósodott a víz, de ilyenkor semmit nem számít, hiszen a lényeg az, hogy folyadék kerüljön a szánkba. Bele és ne ki onnan. Ezt megelőzendő ősi trükk a sivatagból: valamit vegyünk a szánkba, legyen az egy kavics, vagy műanyag darab. Amíg ott van, nem nyitjuk ki a szánkat és nem veszítünk a kilégzéssel annyi vizet...

És most itt ülök a sátorban, mellettem 4 palack ásványvíz és a dokink adta elektrolízisbizbaszt helyreállító ásványi sókeverék, elvileg ezt be kellene nyomni. Addig mulatok hát amíg világossárgát nem füttyentek! :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hm? :)