2015. november 6., péntek

White chocolate mousse

Csokiba mártott egér?! Mi másra gondolhat az egyszerű halandó, ha faluhelyen nőtt föl?
Az ebédlőben mindig ott szerepel az aktuális menü, bal oldalon a levesek, fő fogások, jobb oldalon a desszertek. (Mmmmm... tegnap este az a steak borsmártással... kétszer mentem vissza... meg még egyszer... és az étterem zárása előtt mégegyszer, de akkor esküszöm, hogy csak ásványvízért, de hát mit tehettem, ha még mindig volt pár szelet a pitliben?! Na ugye! Ó, és az az pineapple upside down cake... hát van annak értelme?! Nincs, na ugye!)
Korábban említttem a nyelvet, már a repülőn feltűnt, hogy van "cs" betűjük és nem is félnek használni. Félálomban úgy éreztem, hogy magyarul beszélnek. Na most vagy halucináltam, vagy nem, merugye minden 50%-os az életben*, vagy igen, vagy nem. Az írásuk is szép, itten látható például a közismert szó helyiül írva:



Ennyit egyelőre a nyelvről, majd még kerítünk rá sort, előlegnek csak annyit fűznék hozzá, hogy -ugye mi most afar területen dolgozgatunk- afarul az ajtó: fák, szóval a sútdöfákindór egész más értelmet nyerhet, ha ööö... öö... izé!
(Az is igaz, hogy a kaka nem is egy nyelven urat jelent :))

Ma reggel kirontottunk, végre minden úgy megy ahogy kell, sikerült a kontrolleren futó program német nyelvét értelmezni, és a rádiójel is érkezik rendesen, pedig a jóslatos 1km helyett már több mint 3-ra vagyunk egymástól. Szép ballagós séta a kaviccsal megspékelt úton: rátervezték a vonalat, pöpec! Persze jobbra-balra sóragyás, laza talaj, a vibrátor elsüllyedne. Ami nem annyira pöpec az az, hogy nagyon keményre döngölték az utat a kálium bányászok járgányai, így szegény Musztafa izzadva, erőlködve guggol hosszú másodpercekig, míg sikerül valahogy rögzítenie a jelző zászlót, ami nem más, mint egy kb. 80cm hosszú acélosan kemény drótdarabra sütött vékony műanyag lap. (Délután lefotózom majd, osztakkó ezer szónál is többet lát majd az, akit érdekel a dolog :))
Én pedig addig csodásítok, mert látnivaló az nem sok akad: nyugatra a hegyek, keletre a vulkán, a többi lapos.
De nagyon: 120m-rel vagyunk tengerszint alatt, ennél jobban lapulni nem sok helyen lehet. Na és meleg is, ezt már tudjuk, de ma a 67%-os páratartalom még rárakott egy lapáttal reggel, szerencsére úgy 10 óra környékén eltűnt a pára és szép napos napunk lett a maga könnyed 39 fokával :D

Na most aki veszi a bátorságot és bekopi/pészteli az alábbiakat a google earth-be, az láthatja kis táborunkat:
14° 13' 54.8" N, 40° 13' 22.6" E

(Aztán ha már ott jár, akkor ha jobbra néz, felfedezheti a Dallol nevű, korábban emlegetett vulkánosságot, mintegy 8200 méternyire. Minden reggel megnézzük, az egyetlen pupli, amely keletre kiemelkedik kicsit a laposságosságból és a kapun kigördülve épp előttünk illegeti magát.)





* Kivéve Lui ágyasnemes szilváját, merazugye 54 plusszos