2012. október 31., szerda

Éjfél után

3:28
Lui úgy döntött hogy állathangokat utánoz. Horkol mint az állat. Helyesebb lenne talán a többesszám, mert ahogy hallom van itt vaddisznó, kafferbivaly, t-rex, kardfogú tigris és néhány apróbb beazonosíthatatlan visító állat is.
Meg gőzfűrész.
Niagara vízesés (bár az dübörög).
Tolató gőzmozdony.
A net persze miért épp most lenne jó? Ezért aztán a rádió hallgatás kilőve, a külső vinyó otthonfelejtődése okán egy órányi zenét tudok összekaparni a laptopon. Ezt kétszer lejátszom, így kihúzom valahogy fél hatig.
Kinnt megszólal a műezzin vagy mi a csudának hívják itt. A horkolás elnyomja...

Nem tudom mi ez vagy hova gyökeredzik, de akármekkora zajban képes vagyok aludni, viszont a leghalkabb horkolásra felébredek és kész, vége, semmi másra nem tudok koncentrálni mint arra az idegeket borzoló zajra, behatol a neuronjaim közé és fogva tart mint mágnes a vasat. Csak azt hallom, megszűnik minden más és egyre erősödik bennem az érzés hogy valamit tenni kell, mígnem eljutok odáig hogy egy szép nagy kétkezes kőtörő kalapácsot (néha fejszét) vizionálok amivel akkurátusan szétverem a horkoló fejét.
De hát miért is tenném? Hiszen neki joga van aludni, ez meg a én problémám.

5:39
Még mindig sötét van kint, a garmin szerint is valamikor egy óra múlva kel majd a nap.
Hallgatom a szortyogást, röfögést, visítást... 3 órakattanás egy felmenő, aztán ugyanannyi a lecsengő.
Hoppá, van stopper a telefonon, na nézzük: 7 horkolás 30 másodperc alatt. Az annyi mint 14 egy perc alatt, vagyis 840 egy óra alatt, 20160 egy nap alatt sejj! :)
A legszebb benne az, hogy minden levegővétel és kifúvás más, nincs két egyedi. Felfelé megy a frekvencia, lefelé megy, oszcillál, pörög, forog, dugóhúzóba kerül, hallatszik ahogy elakad a lélegzet és kapkodni kezd utána, hogy aztán teljesen más frekvencián folytassa.
Egyszer arra gondoltam hogy talán az ősember hallása volt így kihegyezve a kardfogú tigris horkantásaira, így aztán még idejében felébredt ha jött a bajság. Persze lehet hogy teljesen más a magyarázat, de valaminek lennie kell ami miatt úgy tépi az idegeimet mint metálbanda szólógitárosa a húrokat. Kész, nincs mese, felkapom a pólóm és lemegyek a hallba.
Ott remélem megy a net és valahogy kihúzom a hátralévő 1 órát, mert 7-re terveztem a kelést.
Ki tudja, lehet hogy elrepülünk ma, négyünknek ugyanis megérkezett a repülőjegye.

5:51
A hall. Itt sincs net, naccerű. Az étteremben ég a villany, matatnak a srácok, bár reggeli csak fél héttől lesz. A normál menü tükörtojás és csípőspaprikásparadicsomos omlett, sültkrumpli. Emellett főtt tojás, gyümölcsök, csokik, nápolyik, vaj, méz, lekvár, sütemények (istenifinomak, ez az egyik legjobb dolog az arab világban és valahogy ide is eljutott). Tea, kávé és az itt is nan-nak nevezett lapos, vékony, kerek kenyér. Nem lehet vele úgy tunkolni a marhapöri szaftját, mint mondjuk a mi alföldi kenyerünkkel, nem is olyan szép, de finom.
Még Pakisztánban láttam hogyan készül. Az öklömnyi tésztát pizzaszerűre kerekítik, majd feltapasztják a - nevezzük kemencének - belső falára. Ez a sütöde egyébként agyagból tapasztott henger, amely a teteje felé beszűkül és alul egy kis nyílás található rajta, ott kap levegőt, gondolom én.
Az alján ég a tűz amit vagy galyakkal táplálnak vagy tehénszarral, a kenyértésztát pedig a felső nyíláson benyúlva tapasztják a kemence forró oldalára egy párnaszerű alkalmatossággal.
Lássuk csak, ezt még egy elhagyatott sivatagi háznál fotóztam, de remélhetőleg valami látszik belőle:



Egyszerre persze több is sül, és a mesterember (vagy asszony) látja mikor melyik kész, azt egy horogszerű kampós vassal leakasztja és rakja a többi tetejére.
Itt nem csak kerek kenyereket láttunk (abból is többféle vastagságút), hanem van egy hosszúkás, leginkább az északamerikai indiánok hótaposójára hasonlító, közel méter hosszú, lapos és áttört változat is. Ízre mindegyik hasonló, puha és finom, frissen, forrón, faszén (vagy marhaszar?) illatú, egy két nap múlva pedig törik, akkor ropinak is elmegy :)

6:12
Pohárcsörömpölés, bekukkantok az üvegpolcokon keresztül az étterembe, a tálalók még üresek, a srácok az asztalokon matatnak. Valami zúgni kezd, hm, a légkondi: 23 fokra állították a kijelző szerint.
Itt még pár napja is 30 fokot mértek, mi pedig lejöttünk a hegyekből ahol bár hidegebb volt, de egy short és egy shirt megtette.
Érdekes lesz szandálban hazamenni. Mivel most a Swissair-re kaptunk jegyet, Dubai után Zürichben kell majd átszállni. Persze nem hiszem hogy bent olyan hidegre kell majd számítani, ezért úgy döntöttem hogy a kabátom is a bőröndben fog utazni. Az úgyis üres, egyedüli célja hogy visszafelé megtöltődjön mindenféle hazai jóval :)
Elvileg még két és fél óra és indulunk a reptérre.
Addig még le kell mosnom a bőröndről a sivatag porát ami vastagon borítja. Berakom a kádba és leveretem a zuhannyal, aztán letörlöm. Ez az elmélet ugye, a gyakorlat pedig majd kiderül :) Aztán még össze kell szednem mi megy a kézipoggyászba a laptopon kívül, a többit beömlesztem a bőröndbe és kész.

6:34
Net még mindig nincs, felmegyek a szobába




Boldogok azok, akik a szerelmükkel alszanak...