2012. október 22., hétfő

Mocorgás

Tegnap este ráadásként még befutott egy kukta, vagy mi a franc a neve annak a túlnyomáson dolgozó edényzeti anyagnak, ami képes olyan finom puhára főzni a füstölt csülköt (álom, álom... babbal). Persze helyi dizájnos verzió, vagy centi vastag öntött alumínium fallal. Hieroglifákkal... vagy valami szent rúnával ellátva, ami esetleg olyasmit mantráz főzés közben hogy: felnerobbanjittnekemwázze!


A sem nem szocalista, sem nem kaptalista ipar eme remek termékén látszik, hogy értő kezek alkották az évszázados cserépedények formáját (valamint falvastagságát) utánozva és oly módon dizájnolva, hogy Déri Jani* földhöz csapkodná a seggét örömében.
Persze mindez a fedőben csúcsosodik ki, mondhatnám azt is, hogy minden kuktafedők kvintesszenciáját láthatjuk materializálódni itten, ha tudnám azt, mi az. Mármint a kvintesszencia.
Az ipari méretű tekerő a tetején jó fogást biztosít, amit azzal leszorítanak az úgy marad! A két fekete bütyök funkciója eleinte nem volt világos számunkra, de egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy meg tudjuk emelni a fedőt úgy, hogy nem ég oda a kezünk - ezzel egyetlen magasabb szintű létforma nevét sem veszi illetlenül szájára az ilyen-olyan hitű. Az ágaskodó réz csövecskék pedig a gőzt hivatottak elvezetni, a kupakjuk is itt bújkál valahol, csak a tisztítás során elkeveredett.
Tehát kaptunk kuktát, sőt, az előző project során megismert -hm... mondjuk úgy- szakácsunk:

is megjelent ma, így most hirtelen a bőség zavarának enyhe szele lengi körül a szobát: mi főzünk, vagy a kis-nagy-ember.
Egyelőre jegeltük ezt a problémát, mert ma Cobus rittyentett isteni csízmizt. Ez egy szíriai műszó, nagyjából annyit tesz: hogy bele mindent ami fellelhető a kocsiban, kivéve a gépzsírt és a kenőolajat, merugye terepen, serpenyőben készült a dolog - nevezzük éteknek.
A mi biztonsági emberünk alapjaiban vizsgálva marhakonzervből, krumpliból, hagymából, paradicsomból és egész borsból készítette, de szerintem olajoshalat és epres joghurtot is rakott volna bele, ha nem futunk ki ezekből tegnap este, mert mindent összeszedett amit csak talált. Mindenesetre ehető volt, tele pocakkal pedig lássuk be: nem egyszerű feladat kajára még csak gondolni is, nemhogy főzésre.
Így is van elég bajunk a hirtelen befutott hetvenegynéhány emberrel, akik itt kopognak az ajtón, hogy megjöttünk, de nincs sátrunk. Jóvan vázze, de ez itten a geodézia, nem a riszörcs menedzser, az ott lapul szemben, abban a konténer palotában, oda kopogtass.
Azért a tömeg, mert holnap ugyanis véééégrevalahára elkezdődik a terítés (figyelem, nem teregetés, az teljesen más), no és hajnalban a vonalra érkeznek a vibrók és a műszerkocsink is. Szóval holnap lesz felfordulás... szerintem a tálibok is megkavarodnak ettől a nagy sürgéstől, amit a kb. harminc autónk fog kelteni a 12-es vonalon.
Azám!
Hazám :)


* Aki később született és nem tudhat minden fontos dologról, annak álljon itt egy szösszenet Jani műsorából:







Múziká!