2013. október 12., szombat

A félhold árnyékában

Épp most néz le ránk, épp félig telt, épp elég fénye van ahhoz hogy árnyékot vessen. Leültem az ebédlő sátrat körbeölelő homokzsák sor tetejére, és arra az arab családra gondoltam, akikkel nem is olyan régen futottunk össze.
A papának volt munkája, Erbilben a köztisztaságiaknál dolgozott, amíg egy hete vagy hogy -emlékszünk- nekirontott a belügyminisztériumnak pár öngyilkos barom. Azóta megszigorították az ellenőrzést minden checkpoint-nál, és most arabnak lenni kurdisztánban nem épp szerencsés dolog. A legkevesebb hogy mindenkit eltávolítottak Erbilből, és nem sok esélyük van átjutni az ellenőrző pontokon sem.
Azóta napról-napra élnek. Van úgy hogy kerül valami az asztalra, de olyan nap is akad amikor semmi. Ahhoz hogy a gyerekek tanuljanak pénz kellene, pénzt itt csak az tud keresni akinek van autója, de ahhoz is pénz kell, catch-22.
Megmutatta szegénységét, minden vagyonát, és miközben pucolta a tőlünk kapott narancsot, eleredt a könnye.
Mi sem tudtunk mit mondani, és amikor beültünk az autókba akkor hoztuk magunkkal egy csomót a bánatából, persze nem hiszem hogy ezzel könnyítettünk valamit is a vállára nehezedő súlyon.
Pár fotó csak...













Varázsló....