2013. október 24., csütörtök

Tampermonkey*

Tudtam hogy reggel mielőtt bepakoltunk a Patyomkin páncélosba (ja, így hívom a bazinagy golyóálló Toyotát egy ideje, én tudom hogy miért, aki szintén tudni szeretné annak sajnos fel kell túrnia a blog mélyre temetett bugyrait, avagy pokolra kell annak szállni... bár ez lehet hogy a dudásokra vonatkozik, namindegy :)), szóval amikor bepakoltunk akkor még elszaladtam a konyhára packed lunchért - ami csomagolt ebéd lenne, ha nem affektálok -, mert tudtam hogy kell, hiszen a kettes vonalra mentünk.
Ma Chris vigyázott rám, mint kiderült ő is paramedic, akárcsak Luke, szóval tudtam hogy nem lesz baj, ha baj lesz, mert képes akár agyműtétet is végrehajtani rajtam egy konzervdobozzal, nyeles fésűvel, vagy nyenyerével. Luke egyszer mesélte hogy milyen kiképzést kaptak a brit különleges erőknél. Hm... asszem állatvédők most lapozzanak...

Szóval fogtak egy disznót, merazugye hasonlít az emberre. Nem a kocsmából kitántorgókra gondolok most, mert bár azt is hasonlítják hozzá, de azt a disznó szégyenli.
Tehát a coca kapott érzéstelenítőt, aztán a kiképző úgy találomra belelőtt kettőt-hátmat. (Az SAS kecskéken gyakorolta a torok elvágását, de itt most más a cél). Tüdő, máj, vese, ilyesmi is kapott, de volt hogy az állkapcsán ment át a lövedék... És jött a feladat a srácoknak: életben tartani! Egy órát, ötöt, tizet, huszonnégyet, ameddig csak lehetséges.
Lehet megbotránkozni - bár azok lapoztak ugye? -, de harci helyzetben fellépő sérülések ellátását csak így lehet megtanulni, gyakorolni, nem valami ócska műanyag babán.
Szóval ilyen srácokkal a háta mögött nyugodtan megy ki az ember olyan helyre ahol -ahogy ők mondják- contact jöhet létre :)

Gurultunk.
Aztán lekanyarodtunk be a pusztába, és igen, ott volt a sátor, de csak a hatalmas testű piszkosszürke, rövid szőrű kutyák csaholtak és futottak mellettünk egy ideig, hiába kerestem a szememmel a gyerkőcöket. A sátor túloldalán egy nő söpörte a port, mást nem láttunk, így folytattuk az utat a folyó felé, ahol aztán ücsörögtünk fél órát a parton, a tükörsíma víz mellett, várva arra hogy az OmniSTAR műholdjáról érkező korrekció 10 centi alá vigye a vízszintes pontosságot a kontrolleren.
Csend vett körül bennünket, jobbra balra nyírt pázsitra emlékeztető fű tört elő a homokból (na jó, ez kissé barokkos túlzás), a túlsó parton, tőlünk balra, egy gyaníthatóan víztisztító épülete állt némám, a folyóból szívta a vizet, aztán megfelelő szűrés után nyomta a közeli falvakba. Legalábbis számomra annak tűnt, de nagy nagy csendbe burkolózott az is:





Vártunk.
Egyszer egy jó fél méteres teknős merült fel a folyó közepén, kidugta a fejét, néha a páncéljából is látszott egy ív, levegőzött kicsit, lassan sodródott az árral, majd aztán elmerült, eltűnt mintha sosem lett volna ott.
Néha rálestem a TSC3 kijelzőjére ellenőrizve a hogyisállunkot, aztán amikor okésra váltott akkor bemértük az első állandósítót a vonal végén, felraktuk a mágneses talpat a kocsi tetejére, ráugrott a GPS antenna, minden más ment be a kocsiba velünk együtt, és elindultunk a következő ellenőrizendő pont felé, ami 1154 méterre és 34 centiméterre várakozott, keletre.
Közben persze megint elhaladunk majd az arab család lakta sátor mellett, és reménykedtem hogy most már kint lesznek a lurkók. Nem voltak kint, üres volt a sátor környéke, csak a kutyák rohantak megint utánunk ahogy elkanyarodtunk északra.

És akkor megláttuk őket.
A birkákat legeltették hárman, a legkisebbek. Egyik lehetett vagy 2-3 éves, a középső olyan 3-4, de a legnagyobb sem volt több ötnél. Egy fiú középen, és két lány. Ahogy kinyitottuk az ajtót, mosolyogva szaladtak oda, elkapták az ebédes csomagot, volt abban nápolyi, keksz, csipsz, narancs, tonhal, sütemény, kóla, meg a csuda tudja mi nem.
Elrohantak a cuccal, kis mezítlábas talpak a tarlón, de visszajöttek amikor Chris hívta őket hogy készítsünk egy fotót. Mosolyogva álltak ott, mint három kis angyal, azonban a kamerát meglátva megint elszaladtak, és messziről láttuk csak ahogy körbeülik a szatyrot és sorba veszik a kincseket. Francba a golyóálló ablakkal, nem lehet leengedni és így csak csendes szemlélője voltam az eseményeknek.
Indultunk tovább, és lassan végeztünk mindennel, de még belefutottunk egy birkanyájba, amely fehérlett a sok kicsi, pár napos báránytól.



És ott volt a juhásznéni is:



Vagy bácsi?



Invitált minket teára a közeli vályogkunyhóba, de indulnunk kellett, mert valami gond lett Basil kontrollerén és nem tudta folytatni a munkát.
No és keletről erősen közeledett a dél is, amikor ugye csatlakozásunk lesz a 12 órai sültcsirkével.
És salátával.





Most pedig egy altató, vagy mi!




*Nem jutott semmi eszembe, és akkor a krómon feljött az oldal és azt mondta: A tampermonkey frissíti az addonokat.
Hát így :)